Pārśva-ardha-candrāsana – Oldalsó félholdállásOssza meg!


Pārśva-ardha-candrāsana: pārśva = oldalsó; ardha = fél, candra = hold → Oldalsó félholdállás

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: oldalra hajló, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: tāḍāsana.

  1. Vedd fel az imapózt a szíved előtt: a tenyereid enyhén egymásnak feszülnek, az ujjaid zárva vannak. Az alkarok a mell alatt a bordakosárhoz simulnak, a könyökök oldalra-lefelé mutatnak.
  2. Belégzéssel emeld fel a karokat úgy, hogy a két tenyér együtt maradjon (könnyítésképpen összekulcsolhatod a hüvelykujjaidat). A felkar a fül mellett van, a könyök nyújtva (vagy törekszik rá). Az ujjbegyekig aktívak a karok, a vállak a helyükön maradnak.
  3. Kilégzéssel hajolj oldalra összezárt tenyerekkel és nyújtott karokkal. A medencét enyhén billentsd hátra, nyisd a mellkasodat, egyenesítsd a vállövedet és mélyítsd a hajlítást. A nyaki gerinced a hátgerinced ívét követi, hosszú a tarkód, stabil a derekad. A láb végig nyújtva és zárva marad. Az egész test egy síkban van.
  4. Belégzéssel gyere vissza a hajlításból, majd kilégzéssel engedd le a karokat és érkezz tāḍāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A talpaidat tartsd stabilan a talajon (nagylábujjtő, kislábujjtő, sarok a földön van), de a lábszárizmok aktiválásával a belbokát emeld meg. A térdet nyújtsd ki, a combot feszítsd meg és emeld felfelé a térdkalácsot.

– A farizmot, a gátizmot és a hasizmot tónusba tartva a farokcsonttal nyújtózz a sarok felé, a szeméremcsontot emeld a köldök felé, a köldököt szippantsd befelé-felfelé.

– A szegycsontodat emeld a magasba. A törzsed mindkét oldalával próbálj nyújtózni. A vállcsúcsokkal törekedj oldalra-kifelé, a lapockákat simítsd a hátba, a vállakat húzd el a fülektől.

– A magtartott vállból nyújtózik fel a karod egész az ujjhegyek végéig.

– A magasabban lévő vállad és a hosszabbik oldalon lévő csípőd próbáld finoman hátra-fölfelé mozdítani, míg a lentebb lévő vállad és a rövidebbik oldalon lévő csípőd előrefelé, segítve ezzel egy síkban tartani a tested.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL vezesd a figyelmed a test elülső felszínén és a hosszabb oldalán fölfelé a külső lábéltől az ujjhegyekig: tartsd meg a test minden izmát aktívan, emeld a térdkalácsot, a szeméremcsontot, a szegycsontot, a fejtetőt; hosszítsd a hosszabb oldal ívét. KL vezesd a figyelmed a test hátulsó felszínén és rövidebb oldalán lefelé a nyakszirtcsonttól a másik külső lábélig: engedd lefelé a vállat, a lapockát, a farokcsontot, a sarkat; stabilizáld a rövidebb oldal ívét.

Variánsok:

Könnyítés: a tenyereket nem érinted össze a fej fölött, vagy a tenyereket a csípőn támasztod.

Ardha-candrāsana 1.(félholdállás): állásból hátra homorítasz.

Felkészítő āsanák:

– A kar, a hát és a lábizmok edzésére marjarāsanában dinamikus gyakorlatok: ellentétes kéz- és lábemelések.

– A hátizom erősítésre hason fekvő, homorító, dinamikus gyakorlatok: homlokot lent tartva, ellentétes kéz- és lábemelés, mindkettőt belégzéssel emeled, kilégzéssel teszed le. Illetve: ardha– és teljes śalabhāsana, nirālamba-bhujaṅgāsana, bhujaṅgāsana.

– A hasizom erősítésére lábemelések, felülések, nāvāsana, nābhyāsana.

– A comb és a farizom erősítésére: utkaṭāsana, vīrabhadrāsana 1-2.

– Az oldalra hajlás mélyítésére kiváló a parighāsana (hajlított lábbal is) és a trikoṇāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A teljes test munkáját (erővonalakat, akciókat) tāḍāsanában tudatosíthatod.

– Az oldalra hajlás tapasztalásában segítenek az ülésből végzett oldalra hajlások.

– A stabilitás és a síkban tartás támogatására állj háttal a falnak, simulj rá és vedd fel a pārśva-ardha-candrāsanát úgy, hogy hátulról folyamatosan megtámaszt a fal. Segítővel is végezheted úgy, hogy a társad előtted állva az egyik kezével megtámasztja a fönt lévő csípőlapátod, a másik kezével pedig a kulcscsontod nyomásával a fönt lévő vállad.

Hatások:

– A tudatra: élénkíti, az elmét összeszedetté teszi.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: stimulálja a gerincvelői idegeket, oldja az idegi feszültséget; a belső szerveket masszírozza: aktiválja a májat (méregtelenít), a gyomrot (fokozza az emésztés tüzét), a lépet (vérképzést segíti), a veséket (kiválasztást javítja), a beleket (emésztés javító, székrekedést megelőzi); javítja a húgy- és ivarszervi problémákat; kiváló a rendszertelen menstruációra; megszabadít a derék és has körüli feleslegtől.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a test központi izmait; oldalirányú nyújtást ad a gerincnek és a vállnak; növeli a gerinc vérkeringését; enyhíti a hátfájást; nyújtja a törzs oldalsó izmait; oldalirányba nyitja a mellkast; javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Veseelégtelenség mellett ne gyakorold.

– Magas vérnyomás és érzékeny derék esetén csípőre tett kézzel végezd.

– Az egyensúly problémáinál és szédülésnél háttal a falhoz simulva csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.