Hanumānāsana – Hanumān póz (spárga)Ossza meg!


Hanumānāsana: Hanumān = az Úr Rāma örök társa, aki félig ember, félig majom→ Hanumān póz (spárga)

Testhelyzet: ülő, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 3. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: vajrāsana.

  1. A csípő mellett a talajra (esetleg blokkra vagy téglára) helyezett tenyerekre támaszkodva emeld fel a medencét a sarkakról és nyújtsd ki előre a jobb lábad, a jobb sarkat előre csúsztatva a talajon. A bal lábat nyújtsd hátrafelé, a rüsztöt mozdítva a talajon.
  2. Mindkét lábad nyújtsd ki teljesen. A medencével törekedj, míg a mellkassal nézz teljesen előre, a törzsed pedig legyen merőleges a talajra. Ha teljesen le tudtál ülni, akkor nyújtsd fel a két karod, és tenyereidet a fejed felett simítsd össze imapózban.
  3. Lebontásnál engedd a tenyereket a földre, a karokra támaszkodva emeld meg a medencédet, és húzd vissza a lábaidat vajrāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– Mindkét lábad aktív és teljesen nyújtott. Az elöl lévő lábfejed feszítsd vissza, a külső talpélt húzd magad felé, a belsőt told el, a térdkalácsot pedig húzd fel.

– A hátul lévő rüsztöd a talajba nyomva, a térded a talaj felé néz, de nem nyomódik a talajba (szintén aktív comb), a lábfejed nyújtózása a lábszár nyújtózásának folytatása.

– A medenceövvel előrefelé törekedj, közben a farokcsontot lefelé húzva, a szeméremcsontot pedig finoman emelve tartsd.

– A törzsed izmaiban a tāḍāsanában megszokott aktivitás legyen jelen.

– Ha a kezek támasztó segítségére már nincs szükséged, akkor emeld a karokat teljesen kinyújtva a fej fölé. Az ujjhegyek végéig nyújtózz, imatartásban összesimítva a tenyereket.

– A fej középhelyzetben, a tekintet előre irányul, a fejtetővel fölfelé emelkedik.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a medencétől vidd három irányba a figyelmed, a két láb és a fej (kar) felé: nyújtózz a lábaiddal két irányba és a gerinccel, kézzel fölfelé. KL a figyelmed hozd vissza a medence felé: süllyed a medencéd a talaj felé (közben hagyd nyúlni a láb izmait).

Variánsok:

– Ráhajolsz az elöl lévő lábadra.

Felkészítő āsanák:

A fölső és alsó comb egyszerre történő nyújtására: ekapāda-prasārāsana, vīrabhadrāsana 1., ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana 1., suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana 1.

A fölső comb nyújtására: vīrāsana, supta-vīrāsana, ekapāda-rājakapotāsana.

Alsó comb nyújtására az előrehajlások jók, pl.: pāda-hastāsana 1-3., jānu-śīrṣāsana, paścimottānāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A térdfeszítő izmok esetében: falnál végzett négyfejű combizom nyújtás, ekapāda-prasārāsana hátul hajlított térddel, oldalt fekvésből a térdfeszítő izmok nyújtása. (Lásd a részletes leírásukat a rávezető gyakorlatoknál.)

– A térdhajlító izmokra az előrehajlások jók, de a derék érzékenysége esetén a törzs-láb tekintetében a derékszögű testhelyzetek ajánlottak, pl.: adho-mukha-śvanāsana, ardha-pāda-hastāsana, ūrdhva-hasta-daṇḍāsana.

– A hátul lévő térd alá tehetsz plédet, hogy ne nyomja a talaj, illetve az elöl lévő sarok alá is, hogy jobban csússzon a felvétel közben.

– Ha a kezed még nem ér le a talajra, akkor támaszkodj téglára. A tégla helyzetét (álló, élén vagy lapján lévő) igazítsd a tartásod mélységéhez. (Ha magasan van még a medencéd, akkor az elöl lévő láb ülőcsontja alá is tehetsz egy álló téglát.)

Hatások:

– A tudatra: kitartást és türelmet kölcsönöz a gyakorlójának.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a svādiṣṭhāna cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: beindítja a medence és alhas vérkeringését, javítja az ott lévő szervek működését; fokozódik a nyirokkeringés, segíti a pangó vér kiáramlását, ödémára, duzzadt lábakra kiváló; oldja a comb és csípő körüli zsírlerakódásokat.

– A mozgás szervrendszerére: a csípő körüli izmokat intenzíven nyújtja;

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csípő gyulladásos és degeneratív megbetegedései esetén ne végezd.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.