Ardha-jaṭhara-parivartanāsana – Könnyített gyomrot masszírozó, törzset elfordító pózOssza meg!


Ardha-jaṭhara-parivartanāsana: ardha = fél; jaṭhara = gyomor, parivartana = fordulás → Könnyített gyomrot masszírozó, törzset elfordító póz (Háton fekvésben könnyebb gerinccsavarás)

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: gerincet csavaró, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śavāsana.

  1. Hozd a karokat oldalsó középtartásban, tenyérrel felfelé helyezd el a kezeket, figyelj rá, hogy a lapockák és a vállak mindvégig a talajon maradjanak.
  2. Bal lábad nyújtsd fül a magasba, hozd függőleges helyzetbe, míg a jobb lábad húzd talpra.
  3. Kilégzéssel billentsd jobbra a medencédet, és engedd le a bal nyújtott lábat a jobb tenyérbe (illetve közelítsd ahhoz), miközben a behajlított jobb lábad fektesd a külső oldalára. A csavarás alatt a fejed az ellentétes irányba mozduljon.
  4. Belégzéssel hozod vissza a lábat supta-daṇḍāsanába. Utána śavāsanában, vagy a pāvana-muktāsana zsugortartásában pihenj meg.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A két lapockát végig a talajnak feszíted, a vállöv egyenes és ellentart a csavarásnak. A karok egymás folytatásaként helyezkednek el és intenzíven nyújtózol velük két irányba.

– A gerinced hosszan tartod: a fejtetőt és a farokcsontot távolítod egymástól. A köldököt behúzod, az alhas tónusban, a szegycsontot a fejtető nyújtásának irányába emeled.

– A medencét nem hagyod a törzsre billenni, a két ülőcsontod tolod el magadtól, a gátizmok aktívak, és a fixen megtartott medencéből nyújtózik a fönt lévő láb, az egész talpad (a sarkat és a lábujj tövét is) tolod el, a térdkalácsot felhúzod. A lent lévő lábad a talaj felé süllyeszted.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a köldöktől kiindulva vezeted szét, két irányba a figyelmed a fejig/karig és medencéig/lábig: a fejet és a farokcsontot távolítsd, karokkal és a lábbakkal (fönt lévőnél talppal, lent lévőnél térddel) nyújtózz. KL visszafelé hozod a figyelmed: mélyíted a csavarást (anélkül, hogy a gerinc, a kar és a láb hosszát elveszítenéd).

Variánsok:

Háton fekvésből gerinccsavarások különféle lábtartásai.

Felkészítő āsanák:

– Gerinccsavarásra: háton fekvésből gerinccsavarások, vakrāsana, ardha-matsyendrāsana.

– A hátsó combizmok és derék nyújtásra: előrehajlások (pl.: pāda-hastāsana, paścimottānāsana).

– A külső combizmok nyújtására: keresztezett lábú ülésekből (siddhāsana, sukhāsana, padmāsana) előrehajlás, supta-ekapāda-rājakapotāsana, ākarna-dhanurāsana, go-mukhāsana és garuḍāsana lábtartása.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Könnyítésképpen először a hajlított lábakat engeded le oldalra, és aztán lentről nyújtod ki a fönt lévő lábad.

– A gerincoszlop nyújtásában egy páros gyakorlat tud segíteni: vedd fel az āsanát, a segítőd pedig a lábaiddal ellentétes oldalon, térdelő helyzetben egyik kezével lenyomja a vállöved a talajra, míg a másik kezével vagy alkarjával húzza el a medencédet maga felé. Ez megtámogatja a törzsed két oldalának hosszan tartását, illetve a fejtető és a farokcsont ellentétes irányba történő mozdítását.

Hatások:

– Tudatra: stresszoldó.

– Energetikára: a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– Szervekre és szervrendszerekre: masszírozza a belső szerveket, felfrissíti a gyomrot, a májat, lépet, a hasnyálmirigyet, és erősíti a beleket, megszünteti azok renyheségét; hatékonyan építi le a hasi, törzsi zsírpárnákat; serkenti az emésztést, méregtelenítést, kiválasztást, vérképzést.

– Mozgás szervrendszerre: az esetleges medence elmozdulást korrigálhatja; javítja a tartást, kezeli a gerincferdülést; nyújtja a gerinc, a has és a combtávolító izmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Gerincsérv és fekély esetén ne végezd.

– Gyengeség vagy merevség esetén, a háton fekvésből történő valamely könnyítést csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.