Ākarṇa-dhanurāsana – Fül felé íj pózOssza meg!


Ākarṇa-dhanurāsana: ākarṇa = fül felé, dhanus = íj → Fül felé íj póz

Testhelyzet: álló, a törzs-csípő mozgása szerint: csípőnyitó, erő: 2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: daṇḍāsana.

  1. Fogd meg a jobb kezeddel a jobb láb nagyujját (hüvelykujj kívülről, míg a mutató és a középsőujj belülről öleli át a lábujjat).
  2. A jobb karodat behajlítva, belégzéssel emeld fel és hátrafelé a lábad, közelítsd a lábfejet a fej felé úgy, hogy a talp előrefelé nézzen, a lábszár pedig legyen párhuzamos a talajjal, ahogyan az alkar is. Közben a bal kéz a talajon támaszkodik és segíti a törzs egyenesen tartását.  A tekintet és a mellkas előre irányul.
  3. Kilégzés kíséretében engedd vissza a jobb lábad a talajra, aztán a másik lábbal is vedd fel a pózt.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A nyújtott láb esetében a láb ugyanúgy van, mint daṇḍāsanában, vagyis a lábfej pipál, a térdkalács felhúz, a comb aktív.

– A medencét igyekszel visszatolni a középhelyzetbe, a megemelt lábhoz tartozó oldalát tolod előre-lefelé.

– A fönt lévő lábnál a behajlított térd, valamint a fönt lévő karnál a könyök mozdul hátra-fölfelé, emelve a lábszárat és az alkart. A lábszár és az alkar mind egymással, mind a földdel párhuzamosak. A talp feszes, a nagylábujj erősen megtartott.

– A gerinccel nyújtózol, emeled a szegycsontot és a fejtetőt fölfelé.

– A lent lévő kar a földön tartott tenyérből vesz erőt a törzs és a vállöv támogatásához. A vállövedet próbáld egyenesen tartani, a nyitott mellkast pedig előrefelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a medencéből vidd két irányba a figyelmed, a láb és a fej (illetve a fönt lévő kar) felé: nyújtózz a lábaddal és a fejtetővel, közben nyisd a mellkasodat (illetve emeld felfelé a fent lévő karodat). KL a szegycsonttól a figyelmed vidd két irányba, a két váll és kar felé: szélesítsd a vállöved, a lent lévő kezed told a földbe, a fönt lévő kezed húzd hátra (nyújtsd a csípő izmait).

Variánsok:

– Nincs.

Felkészítő āsanák:

– A külső comb nyújtására: go-mukhāsana, garuḍāsana, ekapāda-pādāṅguṣṭhāsana 3., suptaikapāda-pādāṅguṣṭhāsana 3.

– Az alsó comb lazítására: bármelyik előrehajlás, pl.: pāda-hastāsana 1-3., jānu-śīrṣāsana, paścimottānāsana.

– A mély hátizmok erősítésére: nirālamba-bhujaṅgāsana, ardha-śalabhāsana, śalabhāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Ha az oldalt támaszkodó kezed nem ér le a talajra, akkor a tenyered alá tegyél blokkot vagy téglát.

– A combtávolító izmok nyújtására az alábbi négy gyakorlat kiváló:

– Keresztezett lábú ülésben előrehajlások.

– Ülésben, talpra húzott lábtartásból a lábakat döntsd oldalra, a térdet a másik láb sarkához igazítva, miközben a mellkasoddal továbbra is előre fordulsz.

– Hanyatt fekve, talpra húzott lábtartásban, keresztezd egymáson a lábakat úgy, hogy az egyik bokát tedd a másik láb combjára. Majd a lent lévő lábszáron fűzd át az ujjakat, és eközben húzd magadra a lábakat úgy, hogy a derekat a talajon tartod.

– A combot távolító izom és a farizom lazítása jānu-śīrṣāsana lábtartásából: tedd a nyújtott lábad combtövére a behajlított lábad lábfejét, felvéve az ardha-padmāsana lábtartást, és a térdet finoman a talaj felé tolod, majd megtartva a lábtartást kilégzésre előre hajolsz.

– A térdhajlító izmokra az előrehajlások jók, de derékérzékenység esetén a törzs-láb tekintetében derékszögű testhelyzetek ajánlottak, pl.: adho-mukha-śvanāsana, ardha-pāda-hastāsana, ūrdhva-hasta-daṇḍāsana.

Hatások:

– Tudatra: rugalmasságot ad.

– Energetikára: a svādiṣṭhāna és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– Szervekre és szervrendszerekre: javítva a menstruációs és vizelet visszatartási problémákat; serkenti a nyirokkeringést és az emésztést; oldja az alhasi fájdalmakat.

– Mozgás szervrendszerre: erősíti a kar és a törzs izmait, nyújtja a combtávolító és a farizmokat.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Kötött izmok esetén enyhén hajlítható a lent lévő láb, és a fönt lévőt nem kell olyan magasra emelni.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.