Setu-bandhāsana – HídállásOssza meg!


Setu-bandhāsana: setu = híd, bandha = zár, kötés, megfogás → Hídállás

Testhelyzet: válltámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: homorítás, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: kandarāsana.

  1. A karokat behajlítva a tenyerekkel támaszd meg a derekad úgy, hogy a kéztő a deréknál legyen, a kéz ujjai pedig a láb felé nézzenek (vagy kifelé-oldalra). A két könyököd minél közelebb legyen egymáshoz azért, hogy a talajra simuló felkarok egymással párhuzamosan helyezkedjenek el.
  2. Belégzéssel a jobb, majd a bal lábbal lépj előre, a lábakat nyújtva, a talpakat csípőszélességben a talajra helyezed. Amennyiben nem ér le a lábujjpárna a földre, akkor csak a sarkon támaszkodj meg, vagy behajlíthatod a térdeket is. Eközben a két alkar oszlopként megtartja a medenceövet a talajjal párhuzamos helyzetben.
  3. A gyakorlat lebontásaként hajlítsd a jobb, majd a bal lábad, talpra (vagy lábujjhegyre) húzva azokat. Vedd ki a karokat, görgesd ki a vállakat, tedd a kezeidet a talajra a törzs mellett, és lassan engedd le a hátad csigolyáról-csigolyára, végül tedd le a medencédet is. Két-három légzésig maradj ebben a helyzetben, majd śavāsanában vagy pāvana-muktāsanában lazíts.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A sarok (illetve a lábujjtő), a vállöv és a felkar a talajba nyomódik, és ebből emelkedik föl a medence.

– A lábad nyújtva, a térdkalács megtartott (kivéve, ha hajlított a térd), a comb, a gátizom aktív.

– A farokcsont a szeméremcsont irányába mozdul és a térd irányába nyújtózik. A hasad puhán behúzódik.

– A szegycsontod emeled az áll irányába, nyitod a mellkast.

– A tarkó a talajra simul, a nyak hátsó felszíne hosszan nyújtózik.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a lábfejtől és a vállövtől hozd felfelé a figyelmed a medencéhez: aktiváld a láb, és a törzs izmait, emeld a medencéd és a szegycsontod. KL a medencétől vidd két irányba a figyelmed a lábujj és a fej felé: a farokcsonttal és a lábbal nyújtózol az egyik irányba, míg a szegycsonttal és a fejtetővel a másik irányba. Talpad és a vállöved lefelé mozdul.

Variánsok:

Könnyített verzió: a térd nincs teljesen nyújtva, de törekszel a nyújtásra.

Alátámasztásos kandarāsana: amikor kis jógahídban a medencéd alá van támasztva a karokkal, de nem nyújtod ki a lábad.

Felkészítő āsanák:

– A szegycsont emelésre: matsyāsana.

– A homorítás mélyítésére: kandarāsana, szfinx póz, bhujaṅgāsana, dhanurāsana.

– A comb és a has nyújtására: supta-vīrāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– Amennyiben még nem tudod magasra emelni a medencédet, de szeretnéd alátámasztani, akkor a keresztcsont alá tegyél keresztben hengerpárnát, és engedd arra a medencéd.

– Ha már magasabbra tudod emelni a medencéd, de a könyököd vagy a csuklód nem bírja el a tested súlyát, akkor tegyél álló téglát a keresztcsont alá, ami megtartja majd a medenceövet.

– A medence emelésének fokozására, páros gyakorlatban a társad segíthet az emelésben úgy, hogy föléd állva hevedert vezet át a keresztcsontodon és megemel vele. A hevedert azelőtt tegyétek a keresztcsont alá, mielőtt még betennéd a kezed a derékhoz.

– Ülj jógaszékre úgy, hogy a háttámla alatt legyen a lábad. A medencéd csúsztasd az ülőke hátsó végéhez, majd a háttámlába kapaszkodva homoríts hátra úgy, hogy az ülőke elülső éle a lapockád alatt legyen (ha a derekad elemelkedne a székről, akkor tegyél alá blokkot), a fejed nyújtóztasd a talaj felé. Szükség esetén tégla tehető a fej alá. Közben a kezeiddel fogj át a szék lábaira, és nyújtsd ki a lábad. Ez a gyakorlat a homorítást mélyíti el, nyújtva a törzs izmait. Kijövetelnél hajlítsd a lábad, húzd azt talpra, majd feszítsd meg a hasizmaidat, kezeddel kapaszkodj a székbe, emeld fel a törzsed, és megérkezel ülő pozícióba. Mielőtt felállnál pihenj pár légzésig.

Hatások:

– Tudatra: segíti a gondolkodást, élénkké teszi a tudatot.

– Energetikára: a maṇipūra, az anāhata és a viśuddha cakrát harmonizálja.

– Szervekre és szervrendszerekre: serkenti a vérkeringést; megelőzi a székrekedés és az aranyér kialakulását; az alhas, a medence, a mellkas szerveit energetizálja, segíti az emésztést, a méregtelenítést, a légzést; felfrissíti a gerinc idegeit.

– Mozgás szervrendszerre: nyújtja a test elülső felszínét, a lábszárat, a combot, a hasat, a mellkast; rugalmassá teszi a csuklót és a gerincoszlopot; fejleszti a hát izmait; javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Tüdőtágulat és csigolyacsúszás esetén ne végezd.

– Csukló és könyök érzékenység esetén párnával vagy téglával támaszd alá a keresztcsontod, ne a kezeddel.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.