Santolanāsana – Teljes felemelés póza (Fekvőtámasz)Ossza meg!


Santolanāsana: sam = teljes; tolana = felemelés → Teljes felemelés póza (Fekvőtámasz)

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: középhelyzet, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: mārjārāsana (a lábujjak a talajra támasztva).

  1. Belégzés kíséretében emeld el a térdeidet a talajtól és nyújtsd ki lábaidat úgy, hogy a törzs és a lábak egy vonalban legyenek egymással.

Megjegyzés: A gyakorlatot felveheted adho-mukha-śvanāsanából is: engedd a medencét a talaj felé, gördülj a talpról a lábujjakra és hozd egy vonalba a testet.

Tartsd ki a pózt, az alábbiakra figyelve: a csukló legyen a váll alatt vállszélességben, a tenyerek szétterpesztett ujjakkal legyenek a talajon, a csuklóredő pedig párhuzamos a vállövvel. A karok merőlegesek a talajra és egymáshoz viszonyítva párhuzamosak, a könyökhajlatok egymás felé néznek. A fej, a nyak, a hát, a medence és a láb legyen egy vonalban egymással. A nyak hátsó felszíne hosszú, a tekintet a talaj felé irányul. A lábak legyenek nyújtva, a lábfejek csípőszélességben nyitva, a talp merőleges a talajra. A tested a két tenyéren és a két lábfej lábujjain támaszkodjon.

  1. Kilégzéssel bontsd a pózt és pihenj śaśāṅkāsanában, mārjārāsanában vagy adho-mukha-śvanāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lefelé nyomott ujjtövekből, kifejezetten a mutatóujj tövéből nyújtózzon a karod és ebből tartsd meg a vállövet. A vállaid hátrafelé gördítsd, a lapockákat simítsd bele a hátba.

– A hátad tartsd szélesen, a gerincet hosszan és nyújtva tartsd. A hasad feszes, a köldököt húzd befelé-felfelé.

– A derekad nyújtsd, enyhén billentsd a medencét hátrafelé. A farokcsontot a szeméremcsont irányába mozdítsd.

– A lábujj alatti talppárnák támasztékából aktiváld a lábizmokat, a térdkalácsot a medence felé húzd.

– A testedet tartsd meg egy vonalban, és két fő irányba nyújtózz: a fejtetővel előre, míg a farokcsonttal és a sarokkal hátrafelé.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL figyelmed a talajtól emelkedik fölfelé a törzsön át a törzs fölé: emelkedj fel a kézből, szélesítsd a hátat, tartsd meg a medencét. KL vidd két irányba a figyelmed a medencéből kiindulva: fejtetővel előre, míg sarokkal hátra nyújtózz.

Variánsok:

Könnyített verzió: tedd a térded a talajra.

Alkartámaszos fekvőtámasz: nem a tenyereken támaszkodsz, hanem az alkarjaidon.

Felkészítő āsanák:

– A törzsben lévő akciók tudatosítására, gyakorlására: tāḍāsana, daṇḍāsana, meru-ākāraṇāsana.

– A hasizomra: nāvāsana, nābhyāsana, alkartámaszos fekvőtámasz, lábemelések, felülések.

– A kar és a váll erősítésére: mārjārāsanában dinamikus gyakorlatok, adho-mukha-śvanāsana, ūrdhva-mukha-śvanāsana.

– A hát edzésére: nirālamba-bhujaṅgāsana, ardha és teljes śalabhāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A csukló tehermentesítésére tegyél éket a kéztő alá.

– A kar és a hát megfelelő munkájának tudatosítására végezhetsz négykézláb állást.

– Ha még nem bírod megtartani a teljes pózt, akkor csináld a könnyített verziót, vagyis tedd le a talajra a térdeket.

– A lábfej stabilizálására és az onnan vehető erővonal tudatosítására támaszd a sarkad (vagy a talpad) a falra.

– A medence megtartása páros gyakorlattal: vedd fel a pózt és a segítőd álljon a derekad felett kis terpeszben. Előrehajolva fogja meg a csípőlapátjaidat, és a helyzethez igazodva emelje föntebb, vagy tolja lentebb a medencédet, a megfelelő magasságot tartva.

Hatások:

– A tudatra: fejleszti a belső egyensúly és a harmónia érzékét.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: javítja az idegi egyensúlyt; serkenti az emésztést.

– A mozgás szervrendszerére: erősíti a kar izmait, a vállakat, a gerincet és kiegyensúlyozza a gerinc melletti hátul lévő izmok és a hasizmok közötti kölcsönhatást, javítja a tartást.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csukló degeneratív és gyulladásos megbetegedései esetén ne végezd.

– Érzékeny csukló esetén tehetsz a kéztő alá éket, ha ez nem segít, akkor alkartámaszban vedd fel a testhelyzetet. Ha a derekad érzékeny, valamint még nem elég erős a hasad és a törzsed, akkor letett térdek mellett tartsd ki a pózt.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.