Aṣtāṅgāsana – Nyolc ponton fekvésOssza meg!


Aṣtāṅgāsana: aṣṭan = nyolc, aṅga = testrész → Nyolc ponton fekvés

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: hátra hajlító, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śaśāṅkāsana.

  1. A lábujjakra fordítod a lábfejet, a karokkal előrenyújtózol. A gerinc hosszú, a két tenyér vállszélességben, teljes felületén a talajon nyugszik.
  2. A könyökök hajlításával, kilégzéssel arccal a talajt követve előresiklasz a mellkassal. Amikor a mellkas eléri a földön lévő tenyerek vonalát, a mozgást megállítva a földre engeded az állat és a mellkast, de a medencét nyújtózó derékkal megtartod a levegőben.
  3. Ebben a helyzetben a test nyolc ponton nyugszik a talajon: az állon, a két tenyéren, a mellkason, a két térden és a lábujjak által a két lábfejen. A könyököket a törzs mellett tartod, az ujjak hegye a vállcsúcsok vonalában helyezkednek el.

Megjegyzés: a kiindulási póza lehet a santolanāsana is: a könyökeidet behajlítod és leteszed a mellkast, a térdet és az állat, megtartva a medencét.

  1. Kilégzéssel leengeded magad hasi śavāsanába vagy belégzéssel felemeled magad santolanāsanába.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A talajon támaszkodó tenyerekből nyitod a mellkast, a lapockákat a hátba simítod.

– Az állat a talajra téve megtartod a fejtetőig tartó nyújtózást, a tekinteted előre irányítod.

– A két tenyeret teljes felületével a talajba nyomod és a karjaidat a törzs oldalához simítod.

– A farokcsontot magad alá húzod, enyhén billentve előre a medencét, míg az ülőcsontokkal és a derékkal hátrafelé nyújtózol.

– A lábfejnél a lábujj alatti párnákon támaszkodsz, és a sarokkal nyújtózol hátrafelé.

A kitartás alatti figyelemvezetés és légzés:

BL vezesd a figyelmed a test elülső felén hátrafelé: nyisd a mellkast, tedd tónusba a has- és a gátizmokat, nyomd le a térdeket és lábujjakat. KL vezesd a figyeled a test hátulsó felén a medencéből kiindulva két irányba: fejtetővel nyújtózol előre (nyúlik a tarkó bőre), ülőcsontokkal és sarkakkal hátrafelé.

Variánsok:

– Nincs.

Felkészítő āsanák:

– A mellkas nyitására bhujaṅgāsana.

– A hát erősítésére śalabhāsana.

– A kar és vállöv erősítésére santolanāsana és caturaṅga-daṇḍāsana.

– A medence helyes tartására adho-mukha-śvanāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

Marjārāsanában gerincátmozgatás légzésszinkronnal, dinamikusan: KL domborítás és BL homorítás.

Marjārāsana és śaśāṅkāsana légzésszinkronnal, dinamikusan: KL domború háttal hátraereszkedsz babapózba, majd BL arccal a talajt követve előre siklasz homorítva a hátat, és amikor a vállcsúcsok elérik a kézfejet, akkor felemelkedsz négykézláb állásba.

Bhujaṅgāsana és śaśāṅkāsana légzésszinkronnal, dinamikusan: KL domború háttal hátraereszkedsz babapózba, majd BL arccal a talajt követve előre siklasz homorítva a hátat, és letéve a medencét beleérkezel a kobrapózba, majd a térdre támaszkodva KL kiemel a medence és újra hátraengeded babapózba.

Santolanāsanából gyakorlod a leereszkedést és a feljövetelt légzésszinkronnal, dinamikusan: BL a könyökeidet behajlítod és leteszed a mellkast, a térdet és az állat, megtartva a medencét, KL kinyújtod a kezed, lábad és visszaemelkedsz fekvőtámaszba.

Hatások:

–  A tudatra: az egyhegyűség állapotát segíti elő.

– Az energetikára: a mūlādhāra és a maṇipūra cakrát harmonizálja.

– A szervekre és szervrendszerekre: tonizálja és energetizálja a has- és a medenceűri szerveket.

– A mozgás szervrendszerére: a csuklókat és a vállöv izmait mozgékonnyá és erőssé teszi, valamint rugalmasan tartja a deréktájékot.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– A csukló, a könyök, a váll degeneratív és gyulladásos megbetegedései, illetve a derék intenzív fájdalma esetén ne végezd.

– Ha a térdet vagy az állat nyomja a talaj, tegyél alájuk plédet. Enyhe derékfájdalom esetén a medence alá tehetsz kicsi vagy lapos hengerpárnát.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.