Kar- és vállövizom erősítés jógávalOssza meg!


Ezt nemcsak súlyzózással teheted meg. A jóga ászanái segítségével testünk minden területét képesek vagyunk lazítani és erősíteni, így rugalmassá és ellenállóvá tehetjük egész szervezetünket. Izomerősítő cikksorozatunkban első részében a has, második részében pedig a hát területét emeltük ki. Most olyan testhelyzetekkel ismerkedünk meg, amik a kéz, a kar és a vállöv tájékát fejlesztik.

(A rövidítések magyarázata: BL = belégzéssel; KL = kilégzéssel.)

Ezeknél a gyakorlatoknál kiemelten figyelni kell a csukló- és a vállízület fokozatos erősítésére. Ebben példákként ezek a gyakorlatok segíthetnek: csukló és vállkörzések, függeszkedések és húzódzkodások, marokerősítő gumi/rugó használata, négykézláb állásból ellentétes kéz és lábemelés, négykézláb állásból oldalra-felfelé karemelés mellkas nyitással és gerinccsavarással, BL mardzsárászana és KLadhó-mukha-svanászana. Fekvőtámaszok könnyítve és simán.

Az ászanák esetében is tartsuk be a fokozatosságot, a könnyebb gyakorlatoktól haladjunk a nehezedők felé. Ne akarjunk hirtelen nagyot lépni, mert könnyen összeszedhetünk egy ínhüvelygyulladást vagy egy gangliont.


Dinamikus gyakorlatok légzésszinkronnal:

  • KL dzsánú-sírsászana  BL ardha-púrvóttánászana
  • KL pascsimóttánászana  BL púrvóttánászana
  • KL szantólanászana  BL kasjapászana
  • BL szantólanászana  KL csaturanga-dandászana
  • KL adhó-mukha-svanászana BL urdhva-mukha-svanászana
  • BL alkartámaszos fekvőtámasz KL alkartámaszos adhó-mukha-svanászana
  • KL sírsászana BL pincsa-majurászana
  • KL uttánászana BL adhó-mukha-vriksászana
  • BL adhó-mukha-vriksászana nyújtott karral KL adhó-mukha-vriksászana hajlított karral


Rövid dinamikus gyakorlatsor ászanákból:
KL adhó-mukha-svanászana → BL urdhva-mukha-svanászana → KL csaturanga-dandászana → BL astángászana → KL hasi-savászana → BL bhudzsangászana → KL szantólanászana →BL kasjapászana → KL adhó-mukha-svanászana. (Majd folytatható a sor többször is.)

Statikus pózok:

Kéztámaszos ászanák: 
mardzsárászana,
szantólanászana, kasjapászana, vaszisthászana,
adhó-mukha-svanászana, urdhva-mukha-svanászana,
csaturanga-dandászana, astángászana, bhudzsangászana,
csakrászana,
ardha-púrvóttánászana, púrvóttánászana,
kákászana, bakászana,
majúrászana, sírsászana, pincsa-majurászana, adhó-mukha-vriksászana, vriscsikászana.

Teljes sor:
A fent felsorolt gyakorlatokból és egyéb más ászanákból össze is állíthatunk egy sor. A sor összeállítása rugalmasan kezelhető, az alábbiakban mindössze egy javasolt található.

Ráhangolódás
Tudatosítsuk, hogy a kar és vállöv területét fogjuk megdolgozni.

Bemelegítés:
ülve és négykézláb állásban.

Álló ászanák:
tádászana, utkatászana, tálászana, garudászana, vriksászana, vírabhadrászana 1., vírabhadrászana 2., trikónászana, praszárita-pádóttánászana, málászana, uttánászana, ardha-csandrászana, dvikónászana, adhó-mukha-svanászana, sasánkászana.

Fekvő ászanák: 
nírálamba-bhuzsangászana, bhuzdsangászana, dhanurászana, sasánkászana, adhó-mukha-svanászana.

Kéztámaszos ászanák:
A statikus pózoknál felsorolt testhelyzetekből bármelyiket használhatjuk, csak figyeljünk a fokozatosságra és a túlterhelés elkerülésére. Nem kell egy gyakorlás alkalmával egyszerre mindent megcsinálni. Gondolkozhatunk blokkokban, például:

a.) adhó-mukha-svanászana, urdhva-mukha-svanászana, csaturanga-dandászana.
b.) mardzsárászana, szantólanászana, kasjapászana, vaszisthászana.
c.) sírsászana, pincsa-majurászana, adhó-mukha-vriksászana.

Kompenzáló és levezető ászanák: 
gómukhászana, szukhászanában 
a garudászana kéztartása; badha-kónászanában előrehajolnia dvikónászana kéztartásával; szupta-vírászana, dzsánú-sírsászana, parivritta-dzsánú-sírsászana, vakrászana, pascsimóttánászana.

Pránájáma:
Ha meleg van, akkor sítalí (vagy szítkárí), hidegben a bhramarí légzés. Ezt követően uddzsájíés teljes jógalégzés.

S végül:
Relaxáció és meditáció.

Jó gyakorlást kívánok mindenkinek!

Ha nem ismered valamelyik ászanát, akkor az ászana nevét a cikk jobboldalánál található ászanakeresőbe bemásolva megtalálhatod annak bemutató képét, leírását, hatásait és ellenjavallatait.
A következő cikk a lábizom erősítő ászanákról fog szólni. A cikksorozat hasizom erősítésről szóló első része ide kattintva tekinthető meg; és a hátizom edzéséről szóló része pedig ide kattintva érhető el.

Medvegy Gergely 

vasinava teológus és jógamester (a BHF vezető jógaoktatója)

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.