Gerinccsavarások háton fekvésbőlOssza meg!


Gerinccsavarások háton fekvésből

Testhelyzet: háton fekvő, a törzs-csípő mozgása szerint: gerinccsavaró, erő: 1-2. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śavāsana.

 1. A kezeidet hozd a talajon oldalsó középtartásba, tenyérrel fölfelé. A két karod egymás folytatásaként nyújtózzon, a lapockáid simuljanak a talajra.
 2. A lábaid helyzete többféle is lehet. Az alábbiakban a könnyebbektől haladunk a nehezebbek felé:
 3. a) mindkét láb nyújtva, zárva, talajon és a belső lábélek együtt,
 4. b) mindkét láb nyújtva a talajon, a jobb lábfej Achilles-inát a bal lábfej nagy- és második lábujja közé helyezve,
 5. c) mindkét láb talpra húzva, behajlítva és együtt tartva,
 6. d) a bal láb nyújtva a talajon, jobb láb behajlítva (a comb a hasra húzva),
 7. e) a lábak garudāsana lábtartásban vannak (jobb láb van a bal fölött),
 8. f) a bal láb behajlítva talpra húzva a talajon, a jobb láb nyújtva a levegőben, merőlegesen a talajra. Ez külön āsana, lásd az ardha-jaṭhara-parivartanāsanát.
 9. g) mindkét láb együtt tartva, nyújtva a levegőben, a talajra merőlegesen. Ez külön āsana, lásd a jaṭhara-parivartanāsanát.
 10. Kilégzéssel csavarj balra (vagy az együtt tartott lábakat, vagy a jobb lábat fordítsd/engedd le a bal oldalra).
 11. Belégzéssel gyere vissza középhelyzetbe, és a másik oldalra is végezd el a csavarást (szükség esetén a lábtartás cseréjét végrehajtva). Majd śavāsanában vagy pāvana-muktāsanában pihenj.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A két kézzel egymás folytatásaként nyújtózol az ujjhegyek végéig. A tenyereket fölfelé fordítod. A kézhát, valamint a karok letolásából és nyújtásából vett erővel tartod lent a lapockákat.

– A gerincoszloppal nyújtózz két irányba: a fejtetőt és a farokcsontot távolítsd egymástól.

– A törzs két oldalát és a hasat hosszan tartod: a nyújtott láb esetében a sarokkal, a hajlított lábnál pedig az ülőcsonttal nyújtózkodj az egyik, míg a szegycsonttal (és a fejtetővel) a másik irányba.

– A vállöved egyenes és stabil, a medencét pedig eltolod és rotálod. A fejed mindig a csavarással ellentétes irányba nézzen.

A kitartás alatti figyelemvezetések és légzések:

BL a medencéből kiindulva, a tested középvonalában vidd két irányba a figyelmed: nyújtózz a gerinccel (ha lehet egész testtel) két irányba. KL a figyelmed a vállöv és a medenceöv közötti térben van: mélyítd a csavarást.

Variánsok:

A felvétel során leírt különböző lábtartások.

Felkészítő āsanák:

– Ülő gerinccsavarások, pl.: vakrāsana, ardha-matsyendrāsana.

– Álló gerinccsavarások, pl.: parivṛtta-trikoṇāsana, parivṛtta-pārśvakoṇāsana.

– Fordított testhelyzetű csavarások, pl.: vakra-sarvāṅgāsana, pārśva-halāsana.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A párban elvégzett gyakorlat segít megtartani a vállöv-medenceöv helyzetét és a csavarást mélyíteni. Vedd fel a kívánt háton fekvő gerinccsavarást, a társad pedig a csavarásoddal ellentétes oldaladhoz üljön (vagy térdeljen), és egyik alkarjával a medenceövedet húzza maga felé, miközben a másik tenyerével a válladat nyomja a talajnak.

Hatások:

– A tudatra: stresszoldó hatása van.

– Az energetikára: kedvezően befolyásolja a három fő nāḍī működését, harmonizálja a hét fő cakrát.

– A szervekre és szervrendszerekre: a belső szervek masszázsával kedvezően befolyásolja az emésztés és a kiválasztás folyamatát. A kilépő idegek nyújtásával az idegrendszerben lévő feszültséget oldja. Elősegíti az alvást, a relaxálást.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a gerinc melletti mély izmokat és a haránt hasizmot. Javítja a gerincferdülést és a hanyagtartás tüneteit.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Porckorongsérv vagy abból való lábadozás, súlyos hátpanaszok során ne végezd.

– Gyomor-, bélfekély és reflux esetén csak rövid ideig vedd fel, vagy egyáltalán ne csináld.

– Gerincferdülés és érzékeny derék esetén ne vidd mélyre a csavarást.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.