Adho-mukha-śvanāsana – Lefelé néző kutyatartásOssza meg!


Adho-mukha-śvanāsana: adhas = lefelé, mukha = arc, śvan = kutya → Lefelé néző kutyatartás

Testhelyzet: kéztámaszos, a törzs-csípő mozgása szerint: derékszög és gerincoszlopot tengelyirányba nyújtó, erő: 1. szint.

A felvétel és a lebontás lépései:

A kiindulási póza: śaśāṅkāsana.

  1. Śaśāṅkāsanából emeld meg a medencéd, csípőszélességet tartva a lábak között fordítsd vissza a lábfejet és támaszkodj lábujjhegyen.
  2. Belégzéssel nyújtózz előre a kezekkel és vállszélességben tedd le a tenyereket a talajra. A karok legyenek nyújtva és párhuzamosan egymással, a két tenyeret teljes felületével nyomd a talajra. A mutatóujj töve is legyen a talajon, a körmök nézzenek felfelé, a csuklóredőket pedig tartsd párhuzamosan a vállövvel. Az ujjakat eleinte nyisd szét, majd ha gyakorlottabb leszel, akkor zárhatod őket.
  3. Kilégzéssel nyújtsd ki a térdet és emeld a magasba a medencét.
  4. A kar, a törzs és a láb legyen nyújtva. A törzs és a láb egymáshoz viszonyítva derékszöget zárjon be. A könyökhajlatokat inkább egymás felé fordítsd, mintsem előre. A sarkakat tedd le a talajra, vagy engedd afelé, miközben a lábfejeket igazítsd egymással párhuzamos helyzetbe.
  5. Kilégzéssel hajlítsd be a térdet és engedd le a medencét a sarokra, hasalj a combra, tedd le a homlokot a talajra és pihenj meg śaśāṅkāsanában.

A kitartás alatti erővonalak és akciók:

– A lenyomott tenyeredből (kiemelten a mutatóujj tövedből) emeld a medencét hátrafelé-felfelé. A teljes tenyeret feszítsd a talajra, abból nyújtózzon fel a karod. Az alkart finoman rotáld befelé, míg a felkart kifelé.

– A vállat húzd el a fültől felfelé, szélesítsd és egyenesítsd a vállövet, a szegycsontból kiindulva vezesd a vállcsúcsokat oldalra-kifelé. A lapockákat simítsd a hátba, nyújtsd a törzs két oldalát és emeld az ülőcsontokat is felfelé.

– A gerincoszlopot nyújtsd meg úgy, hogy a fejtetővel a talaj felé törekedj, a két tenyér közé, a nyaki gerincszakaszt és a háti szakaszt egy vonalban tartva. Ezzel egy időben a farokcsonttal nyújtózz ellentétes irányba, vagyis fölfelé-hátrafelé a törzs folytatásaként. Aktiváld a gátizmokat, finoman billents előre a medencét.

– Az állad enyhén húzd a szegycsontod felé, így nyújtva lesz a nyakad, de elöl a torkot tartsd puhán.

– A törzs elülső felszínét is hosszítsd úgy, hogy a köldököt húzd a gerinc felé (létrejön a passzív uḍḍīyāna-bandha), a behúzott köldöktől pedig a szegycsonttal törekedj arra, amerre a fejtetővel (előre-lefelé a két tenyér közé).

– Ügyelj arra, hogy ne hozz létre homorítást  a gerincoszlopban, hanem tengely irányú nyújtást. Tartsd meg az alsó bordákat.

– A lábaidat teljesen egyenesítsd ki, a comb aktiválásával emeld meg a térdkalácsot. A lábfejnél a nagylábujj, a kislábujj párnájátt és (ha megy) a sarkat nyomd a talajba, de a belbokát emeld meg.

– A combot enyhén rotáld befelé, míg a lábszárat kifelé, a térdkalácsot pedig irányítsd a lábfejek irányába, előre.

A kitartás alatti figyelemvezetés és légzés:

BL emeld a figyelmed a tenyértől a medencéig fölfelé, majd vidd a köldöktől a szegycsont felé: nyújtózz a karokkal, húzd el a vállad, emeld az ülőcsontokat, illetve szegycsonttal törekedj a talaj felé. KL ereszd a figyelmed a medencétől a sarok és a fej felé: süllyeszd a sarkad és nyújtóztasd a fejtetőt a talaj felé.

Variánsok:

Könnyített adho-mukha-śvanāsana: alkartámasszal vagy hajlított térddel vedd fel a lefelé néző kutyapózt.

Ūrdhva-mukha-śvanāsana (fölfelé néző kutyatartás): a medencédet engedd le és a talaj fölött tartsd meg, homorítsd a gerincedet.

Parivṛtta-adho-mukha-śvanāsana (kiforduló lefelé néző kutyapóz): egyik kezed a talajon marad, míg a másik kezeddel keresztbe fogj át az ellentétes lábszár külső oldalára és nézz a hónalj alatt oldalra, csavarást létrehozva a gerincoszlopban.

Ekapāda-adho-mukha-śvanāsana (lefelé néző kutya lábemeléssel): lefelé néző kutyapózból a talajjal párhuzamosan tartott medence mellett emeld ki az egyik lábat a törzs folytatásaként. Pipáld a lábfejet úgy, hogy a talaj felé nézzen.

Pārśva-ekapāda-adho-mukha-śvanāsana (lefelé néző kutya csípőnyitással és lábemeléssel): lefelé néző kutyapózból elfordított medence és nyitott csípő mellett emeld ki az egyik lábat a magasba úgy, hogy az emelt lábfej párhuzamos a talajjal.

Felkészítő āsanák:

– Az izommunkák és az erővonalak tapasztalására a tāḍāsana és a pāda-hastāsana, valamint kiegészítő gyakorlataik.

– Az erőnlét fokozására a mārjārāsana (BL) és az adho-mukha-śvanāsana (KL), vagy aktív śaśāṅkāsana (BL) és az adho-mukha-śvanāsana (KL) légzésszinkronnal, felváltva végezve.

– A lábszár és a boka lazítására és erősítésére adho-mukha-śvanāsanában sarokemelések páros, vagy váltott lábbal.

– A csípő körüli izmok edzésére adho-mukha-śvanāsanában lábemelések légzésszinkronnal váltva, a medencét középen tartva (ekapāda-adho-mukha-śvanāsana), vagy kifelé fordítva (pārshva-ekapāda-adho-mukha-śvanāsana).

– A törzs átmozgatására az adho-mukha-śvanāsana (KL) és az ūrdhva-mukha-śvanāsana (BL) felváltva, légzésszinkronnal végezve.

– A kar és a vállöv erősítésére alkartámaszban végzett adho-mukha-śvanāsana (KL) és  alkartámaszos fekvőtámasz (BL) légzésszinkronnal, felváltva végezve.

Rávezető eszközös és páros gyakorlatok:

– A törzs és a láb nyújtására a pāda-hastāsana és rávezető gyakorlatai.

– A csukló tehermentesítésére támaszd alá ékkel a kéztövet, mert ezzel az ujjtövek a talaj felé nyomódnak, a tenyér nagyobb felületen érintkezik a földdel és az alkar nagyobb szöget zár be a talajjal.

– A csukló tehermentesítésére a másik megoldás az, hogy alátámasztod a tenyeret úgy, hogy a falhoz állítasz két, lapjával elfektetett jóga téglát 45 fokos szögben, egymástól vállszélességben.  Erre teszed a tenyereket úgy, hogy a hüvelykujj nem a tégla lapján, hanem az oldalán legyenek

– A csukló kímélésre további remek lehetőség az alkartámaszos lefelé néző kutyatartás.

– Hipermobil könyöknél a heveder hurkát az alkarod végére helyezd, a könyök mellé és feszítsd/húzd szét két irányba a hurkot. Ez kifelé irányítja a könyököket és erősíti a szükséges izmokat.

– A vállöv és a lapocka rögzítésére vegyél fel egy hevedert (a lapockákra simítod, majd a hónaljnál előre veted, fölviszed a vállon át, majd a hátadon keresztezed) amit egy segítő két kézzel két oldalra, a medence irányába húz, így mutatva megfelelő irányt a vállnak és lapockának.

– A gerincoszlop nyújtására a testhelyzet kitartása közben a segítő a talpával rögzíti a tenyereidet (ráhajtva a jógaszőnyeget) a talajon, az alkarjával a bordakosár alja és a medence közötti teret nyújtja, vagy a mellkasával támaszkodik a hátadra és ezzel az erővel emeli felfelé  a medencédet.

– A gerincoszlop nyújtásában a segítő úgy is támogathat, hogy mögéd áll és a medencéden átvetett hevederrel (a keresztcsonton átvetve, száraival a  combok belső oldalán vezetve) húz hátrafelé-fölfelé, miközben te a fejtetőddel nyújtózol előre-lefelé.

– A derékszakasz nyújtására domború deréknál végezz térdhajlítást, emeld az ülőcsontokat és billentsd előre a medencét oly módon, hogy a derék kiegyenesedjen, majd ezután a nyújtózó gerincoszlopot tartva nyújtsd a térdet, és engedd a sarkat a talaj irányába süllyedni. Homorú derékszakasznál az előbbi folyamatot ne végezd, helyette billentsd a farokcsontot kifejezetten a köldök irányába és tartsd meg a has aktivitását.

– Ha a sarkad nem ér le a földre, akkor alátámaszthatod ékkel, ha magasan van, akkor jóga téglával, vagy a falra is felteheted úgy, hogy a lábujjpárnák a talajon maradnak. Az alátámasztásból meríthetsz erőt a medence emeléséhez.

Hatások:

–  A tudatra: élénkítő hatással van, de nem tesz szenvedélyessé, inkább tiszta tudatállapotot hoz létre.

–  Az energetikára: a maṇipūra cakrát harmonizálja.

–  A szervekre és szervrendszerekre: a fejbe tóduló vér táplálja az agy sejtjeit, a nyújtott gerincoszlop kilazítja a kilépő idegeket, felfrissül az idegrendszer. A besüppedő has masszírozza a belső szerveket, így javítja az emésztést.

– A mozgás szervrendszerére: nyújtja a test hátulsó felszínét, a gerinc melletti mély izmokat, a térdhajlító izmokat és a vádlit, így oldja a nyak, a váll és a láb merevségét. Enyhíti a derék- és hátfájdalmat. Javítja a tartást, elősegíti a porckorongok tápanyaggal történő táplálását.

Ellenjavallatok és javasolt könnyítések:

– Nagyfokú magas vérnyomás esetén ne végezd.

– Csuklófájdalom esetén tegyél éket a kéz, vagy téglát a tenyér alá, illetve végezd alkartámaszban. Kötött deréknál és csípőnél hajlított térddel csináld.

Felhasznált irodalom: Jóga tiszta forrásból: Dr. Tóth-Soma László, Képes Andrea, Medvegy Gergely

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.