Ratha-yatra Szekérfesztivál 2019Ossza meg!


A lelki világban minden szó egy ének, minden lépés tánc és minden nap fesztivál van! Ilyen lesz a Szekérfesztivál június 29-én, szombaton. Jóga, mantra, India.

Ha Darwin evolúcióelmélete igaz, akkor csak az erősebb maradhat fenn, és bármilyen kegyetlen is, de életed végéig hajtanod kell, máskülönben lesodornak a pályáról. De mi van akkor, ha ez a szemlélet csak a gazdaság, a fogyasztás és egy olyan világ érdekeit szolgálja, amely megfeledkezik az emberek valódi szükségleteiről? Amely elfeledkezik arról, hogy az ember nem holmi robot, hanem egy lélek, amely az örök boldogságot kutatja?

A valódi belső elégedettséghez és örömhöz valójában nem kell semmi. Nincsenek anyagi vagy tárgyi feltételei, csupán a szemüvegeden múlik a dolog, amin át szemléled a világot. Néha annyira túlterheltek vagyunk, hogy szerekre és új élményekre van szükségünk ahhoz, hogy feloldódjunk és ellazítsuk magunkat, ám ezzel csak a megemelt ingerküszöbünket akarjuk kiszolgálni. A boldogságot ugyanis nem lehet megtalálni a forrásától távol. A gyökerénél kell keresni.

Az ősi Indiában nem ismerték a nyaralás fogalmát, nem kellett az embereknek feltöltődniük, mivel nem voltak lemerülve. Összhangban éltek a természettel, minden nap időt szántak a lelki gyakorlataikra, a meditációra és a lélek ápolására. Évente egyszer egy gigantikus fesztivál kíséretében lementek a tengerhez, majd néhány hét után visszatértek szülővárosukba. Ez volt a világ legősibb fesztiválja.

A Ratha yátrá kifejezés szó szerint azt jelenti: szekér és fesztivál. A hangsúly azonban nem is a szekéren, hanem az “utasán” van, ez pedig Isten egy különlegesen ábrázolt formája, az Univerzum Ura, akit Dzsagannáthának hívnak. Dzsagannáth formája a boldogság és a szeretet legősibb szimbóluma: egy nagy mosolygó arcot láthatunk belőle, aki az ősi indiai történet szerint a lelkek, a teremtett élőlények iránti szeretetének eksztázisába merül.

Szekérfesztivál egy gyönyörű szimbóluma annak, hogy bár mi, emberek a hétköznapok káoszában teljesen megfeledkezünk a szeretet forrásáról, Istenről, Ő valójában sohasem felejt el minket. Ez nem egy olyan kapcsolat, ami egyszer csak valami rossz periódusban véget ér… Ezen a fesztiválon egy szekéren ülve még ki is jön az emberek közé. Mi történik ilyenkor? Ez az ünnep a találkozás pillanata, a felismerés és a gyökerekhez való visszatérés öröme. Mind együtt vagyunk, énekelünk, táncolunk – ez az az élmény, amikor nem hiányzik semmi.

Szekérfesztivál június 29-én, szombaton, 10 órakor a Széchenyi tér 9.-nél lévő MTA parkolóból  (közel a Vörösmarty térhez) indul, zenészek, táncosok, énekesek, mutatványosok kíséretében, és 13 órára érkezik a Városligetbe. Itt színpadi programok, koncertek, előadások, mennyei vegetáriánus ételek, hennafestés, gyerekprogramok, filozófiai beszélgetések és indiai kirakodóvásár várja az érdeklődőket egészen este 8 óráig.

Bővebben: http://krisna.hu/szekerfesztival/

Közösség: http://www.facebook.com/events/309438379931989/

A BHF oktatóinak előadásai

Szeretettel várjuk az érdeklődőket főiskolánk sátrában a következő előadásokkal

13:30 Bakaja Zoltán – Sjámaszundara Dásza
A hagyományos jógaiskolák közös vonása

14:30 dr. Tóth-Soma László – Gaura Krisna Dásza
A viselkedés művészete, avagy úton a lelki felemelkedés felé

15:30 Rátkai Gergő – Gauraszundara Kripámója Dásza
“Mindenki minden tekintetben az Én utamat járja”

16:30 Markwarthné Lengyel Piroska – Puskariní Déví Dászí
Az önvaló titkos tudománya

 

BAKAJA ZOLTÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon interaktívak voltak az órák, tetszett, és úgy érzem sokat tanultam. Hihetetlen, emberfeletti türelem és szeretet áradt a tanítónkból.

Nagyon felkészült és türelmes volt hozzánk. A tőle telhető legjobbat hozta ki belőlünk.

Nagyon sok javítási lehetőséget és sok vizsgázási időpontot adott számunkra a tanár úr, ez nagyon szimpatikus és becsülendő volt számomra.

BANYÁR MAGDOLNA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása és hitelessége az oktatott témákkal kapcsolatban bámulatra méltó. Mindezt úgy adja elő, mintha ez a világ legegyszerűbb és legkönnyebb dolga lenne. A valóságban mindez sok év tanulása, bizonyossága és elkötelezettsége. Felejthetetlen élményt nyújtottak az órái.

Mérhetetlen türelemmel, megértéssel adta át a tanárnő az alapokat. Nem volt kérdés, amire ne kaptunk volna kielégítő választ.

Nagyon jók az órák, melyek amolyan beszélgető stílusban zajlanak, ettől olyan családias a hangulat. A Tanárnő kisugárzása megragadó, élvezetes hallgatni. Erős, karakán, szenvedélyes és hiteles.

TASI ISTVÁN HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Nagyon érdekes, színvonalas, vidám hangulatú órák voltak. A tanár úr érthetően magyarázta el a dolgokat. Kérdéseinkre mindig kimerítő válaszokat kaptunk. Teljes mértékben elégedett vagyok a munkájával.

Kiváló előadó, kimeríthetetlen lelkesedéssel. Mindig aktualizálja a tananyagot, más forrásból is hoz példát, történetet, hogy könnyítse a megértést. Nagyon nyitott, őszinte és a tekintélyt ezzel vívja ki magának.

Nagyon szeretem az óráit a tanár úrnak. A mérhetetlen elköteleződés és óriási tudás, ami áthatja az óráit, hihetetlenül magával ragadó. Az előadások érdekesek, tanulságosak, és egy nagyon odaillő humor is jelen van. 🙂

TÓTH-SOMA LÁSZLÓ HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Imádom a tanár úr óráit. Látszik, hogy hatalmas tudása van. Az órák érdekesek voltak, sok extra dolgot és sztorit hallhattunk, amelyek nincsenek benne a tananyagban. Ettől nagyon izgalmasak voltak az előadások.

Fantasztikusan felkészült, nagy tudású oktató! Érdekes, a hallgatók szemszögét átlátó előadásokat hallhattam, nem lankadt a figyelmem az órákon.

A tanár úr tudása, szakmai felkészültsége szavakkal ki nem fejezhető. Szuper órák, érdekes kisfilmekkel, képekkel tarkítva. Nagyon szeretem hallgatni!

JENEY RITA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő tudása, vidámsága és jóindulata minden alkalommal lenyűgöz. Nagyon jól fel volt építve a félév anyaga. A tanárnő nagyon türelmes volt, és jól magyarázott. Szépen, lépésről lépésre haladtunk, így könnyen feldolgozható volt az anyag.

A tanárnő minden alkalommal a saját, már meglévő, mély és egybefűzött tudásának részeit pontosan és olyan elemekkel egybefűzve adja át, melyek segítenek a nyelv igazi megértésében. Csak pozitívat tudok róla mondani.

Maximális felkészültség és éleslátás. Barátságos és szakmailag magas színvonalú óravezetés. Mindig hasznos és objektív értékelése a munkámnak. Azért szeretek együtt dolgozni és kutatni a tanárnővel, mert minden alkalommal fejlődöm, jobb leszek abban, aminek ő a szakértője.

KAPISINSZKY JUDIT HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

A tanárnő minden alkalommal nagyon jól felépítette az órát, alaposan átvettünk mindent, rendszeresen ismételtünk, lehetett kérdezni, türelmesen elmondott, megmutatott nekünk mindent többször is. Szerencsések vagyunk, hogy ő tanít minket!

Juditot kiváló jógaoktatónak tartom. Türelmes, precíz és maximalista. Nagyon örülök, hogy a “jósorsom” hozzávezetett. Ideálisabb oktatót nem tudnék magam számára elképzelni. Nagyon lélekemelőek a közös meditációk, mantrázások!

Igazi példakép számomra. Külön tetszik, hogy mindent az alapoktól kezdtünk, és csak az kerül számonkérésre, ami a gyakorlati órán elhangzott/bemutatásra került; így nem tesznek különbséget a kezdő és a gyakorlott jógások között.

KÉPES ANDREA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Pontos, precíz, alapos magyarázat, a tanulók objektív, de ösztönző jellegű értékelése!

Az oktató példamutató viselkedése, felkészültsége és személyes stílusa miatt örömmel járok hozzá. Biztonságban érzem magam az órákon technikai szempontból.

Az órai anyag, a jegyzet és az ahhoz tartozó tanári magyarázatok minden tekintetben segítik a hallgatók felkészülését. Ráadásul a tanári segítségnyújtás rendkívüli módon támogatja a gyakorló fizikai, mentális és lelki fejlődését.

MAGYAR MÁRTA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Mindig izgalmas, mindig érthető és könnyen befogadható feladatok, magyarázatok. A tantárgy kiváló ismerete és nagy szeretete sugárzott minden órán. Türelem és többszörös gyakorlás, mindent átbeszéltünk és önállóan, meg csoportosan is bizonyíthattunk. Nagyon vártam minden órát, nagy adomány volt ez a kurzus.

A tanárnő kedves, jó előadó, felkészült és lelkiismeretes. Szeretem, ahogy mindenféle segédanyagokkal segíti a megértésünk. Érthető tanítás, magas színvonal. Felkészültsége, tudása bámulatos számomra.

Az oktató felkészültsége minden alkalommal 100%-osnak bizonyult, ahogy a magyarázat érthetősége is. Tökéletes órafelépítés párosul hatalmas tudással a tanárnőnél.

MARKWARTHNÉ LENGYEL PIROSKA HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Az oktatónk személyisége és tanítási stílusa is elnyerte a szimpátiámat. A tanárnő felkészült, pontos, magyarázatai érthetőek, emberként pedig kedves és barátságos.

Az oktató maximálisan felkészült és segítőkész volt, a nagy mennyiségű tudásanyagot élvezetessé és érdekessé tette a hallgatók számára.

Látszott, hogy a tanárnő sokat készült az órákra. Mindig hozott nekünk valami érdekességet, történetet. Lelkiismeretesen végezte a munkáját, felkészültsége, precizitása bámulatos. Egy élmény volt az óra!

RÁTKAI GERGŐ PÉTER HALLGATÓI ÉRTÉKELÉSE

Kicsit laza, humoros, fiatalos, olyan amilyennek az ő korában lenni kell. Biztos vagyok benne, hogy mindenben maximálisan számíthatunk rá, ami az ő szakterületét jelenti.

Hasznos és érdekes órák voltak, éreztem, ahogy fejlődöm hétről hétre. Jobban értem a versekhez fűzött magyarázatokat, és a szakdolgozathoz is nagy segítség volt ez a kurzus.

Felkészült, rugalmas, türelmes, megértő, segítőkész, jól látja a hallgatók problémáit, szempontjait. Nagyon jó hangulatú órák voltak. Minden szempontból ötös.